субота, 9. мај 2020.

SVET SE PREOKREĆE NA DRUGU STRANU



Svet se preokreće na drugu stranu

Ovih dana se suočavamo sa vrlo velikim promenama u svetu. Svet počinje postepeno da se preokreće, prilagođavajući se uslovima „poslednje generacije“ i postepeno nam pokazuje razne njegove strane: sleva, zdesna, od gore i od dole.

Ovo je teško i zbunjujuće za osobu koja živi u našem svetu danas, osobu koja ne zna koju formu će svet na kraju poprimiti. 

Do sada je svet bio u neprekidnom procesu razvoja, koji razumemo jer se zasniva na egoizmu. Egoizam je imao za cilj da dobijamo sve više i više, a mi smo poslušno ispunjavali njegove zahteve. Ukoliko nije bilo dovoljno novca, snage i resursa da to učinimo, mi bi smo jurili da dobijemo ono što nam je potrebno. Sve se kretalo u skladu sa tokom egoističnog razvoja, to jeste, sa prirodom ovog sveta.

Odjednom, suprotno prirodi, počelo je da se otkriva šta zahteva novi razvoj, ali ne korporalni. Korporalne stvari postojaće u potrebnoj meri, ne brinite za to. Međutim, sada moramo da se pobrinemo za razvoj kvaliteta davanja, duhovni razvoj. Ipak, mi nemamo unutrašnji motor koji bi nas pogurao u smeru davanja i naterao nas da delujemo. 

I čovek i ceo svet je u zbrci i ne znaju šta da rade. Kada se karantin završi i firme počnu da se otvaraju, počev od najmanjih, poput kafića, kioska, pa sve do velikih pogona i fabrika, videćemo koliko će to biti teško da se uradi. Priroda se igra s nama na takav način da u 50% slučajeva nećemo moći da vratimo proizvodnju u njen bivši oblik. Vlasnik će se vratiti u svoju prodavnicu, ali neće biti kupaca.

Ovde ništa neće pomoći osim metodologije mudrosti Kabale koja sada počinje da se spušta i  manifestuje u našem svetu. Stvoritelj nas požuruje. Ako svet to ne razume, to bi moglo da se završi svetskim ratom u odnosu na koji će koronavirus izgledati poput ćuške.

Međutim, možemo da vidimo kako, uz pomoć takvih udaraca, priroda, Viša sila skrivena u korporalnoj prirodi, nas kontroliše, pritiska nas i  dovodi u red.

Biće sve više takvih udaraca, ali mi možemo da idemo lakim i brzim putem ako delujemo sa razumevanjem i voljom, a ne uz šibu. Za sada učimo samo iz udara i moraćemo da ih primimo sa svih strana da bismo konačno pronašli pravi put, koji možda nije u istom smeru kao što smo se kretali ranije. Ovo je problem celog čovečanstva.

Sada će karantin početi da popušta i moći ćemo da se vratimo svojim prethodnim aktivnostima. Međutim, potrebno je razumeti da je povratak u prošlost nemoguć; svet mora da se kreće u suprotnom smeru. Uostalom, rukovodili smo se svojim egoizmom, koji nas je gurao da se razvijamo, da maksimizujemo upotrebu volje za primanjem koja je nabubrila poput testa.

Sada svojim umom razumemo da ne treba da se dalje širimo; naprotiv, moramo da smanjimo svoje potrebe tako da ovo testo propadne, padne i smanji se najmanje za polovinu.

Ali kako to da se uradi, ako je to protiv volje za primanjem? Ovo je veliki problem, jer sada moramo da smanjimo broj preduzeća, umesto da ih povećavamo, smanjujemo i ne povećavamo profit, kapacitet i moć. Nije lako.

Znamo da ako vam lekar savetuje da dodate nešto korisno u hranu, to ćete uraditi dobrovoljno. Međutim, ako moramo da se nečega odrecknemo, to je već teško ili čak i nemoguće. Moraćemo da uradimo isto kad je o našim poslovima. Kako ćemo to moći da uradimo ako moramo da postupamo protiv naše egoističke prirode?

Međutim, ukoliko čovečanstvo to ne uradi, nastaviće da sebe uništava, a kraj se već nazire na horizontu. Nemoguće je da se zagađuje i uništava priroda u nedogled. Pored toga, novi virusi će se sada pojavljivati jedan za drugim, velikom brzinom. Osećamo veliku opasnost od ekoloških katastrofa i virusa koji vise nad nama, a istovremeno ne znamo kako da se zaustavimo.

Kada bi svet ujedinila i kontrolisala jedna vlada, bilo bi nekako moguće da se odluči koje grane privrede treba zatvoriti i kako ih nadoknaditi. Ovo zahteva globalni plan za izlečenje ljudskog društva od njegovog egoizma. Nemoguće je zatvoriti preduzeća bez snažnog okruženja koje obezbeđuje podršku, kompenzaciju i objašnjava razloge i svrhu.

Proizlazi da poboljšanje ljudskog društva zavisi od njegove povezanosti, od organizacije novog društva. Fizički nećemo moći da postojimo ako ispravno ne ustanovimo novi oblik društva, koji se naziva „poslednja generacija“. 

Prvi put u istoriji, čovečanstvo razume da je globalno, integralno i da mora temeljno da se brine o svojoj strukturi, odnosno da analizira sve svoje aktivnosti i svu proizvodnju na globalnom nivou. Sve zemlje moraju da se ujedine i razumeju da se suočavaju sa zajedničkim neprijateljem.


Autor
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.