субота, 30. мај 2020.

ULOGA ŽENA U DUHOVNOM RADU 2 - KOMBINACIJA MUŠKOG I ŽENSKOG PRINCIPA



Sa KabTV “Osnove Kabale”, 08.03.2020

Uloga žena u duhovnom radu, Dio 2
Kombinacija muškog i ženskog principa

Rabaš, Dargot HaSulam, odjeljak 274, „Izričito putem: Muškarac i Žena“. Novorođenče se rađa izričito putem muškarca i žene. Od samog muškog i od samog ženskog ne može da bude potomaka. U etici, muško se razmatra za “moć davanja”, a žensko za “moć primanja”. Potomci su dobra djela, u kojima postoji dah života.

Muški princip je namjera zarad davanja, a ženski princip je želja za primanjem. Ako se oni međusobno povežu, tada se dešava njihova ispravna kombinacija. Proizlazi da kada dođe do uzajamnog dejstva između želje za primanjem i namjere za davanjem, koja je iznad nje, oni mogu da otkriju Stvoritelja u sebi, to jeste mogu da naprave najbolje i najuzvišenije djelo koje je predmet stvaranja u našem svijetu.

Nijedan muškarac i nijedna žena ovo ne mogu da urade sami. Samo u pravoj kombinaciji svojstava muško davanje i žensko primanje oni mogu da ostvare primanje zarad davanja, odnosno da načine sebe da budu poput Stvoritelja. U suprotnom, nijedno od njih dvoje nije savršeno.

Pitanje: Koje je pravilo ispravne kombinacije muškog i ženskog principa?

Odgovor: Ako govorimo o Kabali, onda se prema ovom učenju muški i ženski princip nalaze u svakom od nas. Osoba mora da radi na takav način da njegova ili njena želja za primanjem bude u potpunosti u namjeri davanja (zarad davanja). Tada dolazi do pravog uzajamnog dejstva.

Mi moramo da razumijemo da ovdje ne govorimo o samom muškarcu ili ženi već o ispravnom uzajamnom dejstvu ova dva principa unutar svake osobe.

S druge strane, ako govorimo o porodici, o ispravnom odnosu između muškarca i žene, onda govorimo o jasnom razumijevanju njihovih svojstava, pri čemu se svojstva žene i svojstva muškarca kombinuju na takav način da oni zapravo daju duhovni plod. Svaki put kada oni rode novo stanje, to se nazova rođenje njihovog djeteta.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.