среда, 27. мај 2020.

ANTISEMITIZAM JE BIO ZAKLJUČAN; SADA SE VRATIO



Antisemitizam je bio u zaključan; sada se vratio

Prije nekoliko dana, u vezi s posjetom Izraelu američkog državnog sekretara Pompea, Njujork Tajms je izvijestio da je „mala, prikrivena aluzija na predmet spora između Izraela i Sjedinjenih Država“ u vezi s Kinom. Post COVID-19 biće zastrašujući za Jevreje i Izrael.

Ako je proteklih godina zabeleženo antisemitsko delovanje, bes i strepnja zbog pandemije ove godine će preliti Izrael i Jevreje.

Nije slučajno što se Izrael našao u sukobu između Kine i Sjedinjenih Država i da se od njega traži na kojoj će strani da stoji. Dve supersile prepoznaju Izrael kao snagu u koju nacija ne veruje. Koga je briga na čijoj je strani mali narod poput Izraela? Očigledno zainteresovana za Kinu i Sjedinjene Države.

Na ovaj ili onaj način, politički, socijalni, ekonomski i vojni pritisak će se povećati na Izrael i Jevreje. Na ovaj ili onaj način, jedini mudri izbor koji Izrael može da donese za svoj narod je da ujedini svoj narod.

Trenutno, kako unutrašnja tenzija u Izraelu i jevrejskom narodu svakodnevno dostiže nove rekorde, u svetu raste mržnja prema Izraelu i prema Jevrejima uopšte. Kao što sam naglasio u svojoj knjizi Kao snop trsa: Zašto su jedinstvo i uzajamna garancija današnji poziv i u Jevrejskom izboru: Jedinstvo ili antisemitizam postoji evidentna povezanost između unutrašnje solidarnosti naroda Izraela i smanjenja pojava antisemitizma.

Unija je put ka rešavanju problema Izraela i takođe ključ za rešavanje problema čovečanstva, ali svet na Izrael gleda kao na primer i neće se ujediniti sve dok Izrael to ne učini. Zbog toga će se sve dok se u Izraelu i dalje vode unutrašnje svađe i svađe, i ostatak sveta ponašati na isti način. Kada Jevreji promene pristup jedni drugima, svet će promeniti i njihov pristup prema njima.

Američki Jevreji su u nevolji

Stanje američkih Jevreja nikada nije bilo gore. Mnogi američki političari sa obe strane sumnjaju u njih i optužuju ih za mnoge, ako ne i sve probleme Sjedinjenih Država.

Koronavirus nije promenio stvari, mnogi Amerikanci optužuju Jevreje za uvoz i širenje virusa u zemlju. Istorija je obuzeta optužbama protiv Jevreja za prenošenje bolesti, a posledice tih kleveta uvek su bile katastrofalne. Sada se čini da idemo na još jednu klevetu. Ali ovog puta nema mesta bekstvu jer je pandemija pogodila ceo svet, kao i antisemitska osećanja koja ona izaziva.

S druge strane, uprkos postojanju države Izrael, situacija sa Jevrejima je trenutno i na mnogo načina gora nego što je bila pre Drugog svetskog rata. Izrael nije samodostatan i lako ga mogu podvrgnuti međunarodnoj karanteni. Širom sveta postoji intenziviranje antisemitizma i čini se da nema izlaza.

Krajem 1930-ih, Sjedinjene Države, Kanada, Australija i Evropa bile su oprezne da ne dočekaju jevrejske izbeglice iz Austrije i Nemačke. Kada je situacija ista kao u Nemačkoj, ove nacije će se ponašati kao nacisti i proterati Jevreje iz svojih zemalja.

Mogli bismo pomisliti da ne postoji veza između COVID-19 i antisemitizma, ali ona postoji! Nisu samo antisemiti krivi za pandemiju. Virus nam je pokazao da smo svi u istom čamcu. Kao što je Andrev Cuomo, guverner Njujorka rekao: "Infekcija na jednom mestu je infekcija svuda". To podrazumeva da samo uobičajeno delovanje može pobediti virus. Ali umesto deljenja resursa i informacija u zajedničkim naporima, međunarodne tenzije rastu, jer se države takmiče u svemu, od lične zaštitne opreme do stvaranja vakcine. I na kraju, Jevreji će biti optuženi za stvaranje virusa i njegovo širenje, spekulišući sa patnjom ljudi. To se već dešava. Ako se ove glasine nastave, mogu postati tragični trenutak u našoj istoriji.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.