петак, 22. мај 2020.

KAKO GLOBALNO ŠIRENJE KORONA VIRUSA UTIČE NA SVETSKU PRIVREDU?



Dr Mihael Laitman, On Quora: "Kako globalno širenje korona virusa utiče na svetsku privredu?"

"Kako globalno širenje korona virusa utiče na svetsku privredu?" 

Privredi je potreban snažan podsticaj, jer nije uspela da obezbedi naše potrebe. Umesto toga, mi smo obezbedili „potrebe“ privrede.

Pandemija korona virusa rasvetlila je pitanje o tome šta je esencijalno i šta je nebitno u životu. 

Suočeni sa krizom, esencijalne stvari - hrana, stanovanje, zdravstvena zaštita i obrazovanje - izvučene su iz mraka u koji smo ih bacili pre nego što nas je virus pogodio, perioda u kojem smo svu pažnju usmeriavali na rast, proizvodnju, potrošnju i trgovinski suficit ili deficit.

A onda je došao korona virus i podsetio nas na to šta je esencijalno u životu. 

Za vreme ovog perioda, imamo šansu da revidiramo način na koji živimo i da tokom ovog procesa nadogradimo našu privredu, kako bi ona odgovarala našim potrebama.

Ironija našeg vremena je ta da savremena radna snaga radi više sati nego što su robovi radili u prošlosti. 

Danas, mislimo da smo slobodniji i da smo sigurniji nego što su bili robovi u prošlosti, ali korona virus je pokazao da se može srušiti naša celokupna infrastruktura u jednom trenu.

Period društvenog distanciranja i zahtev ostani kući kod kuće, dovode u pitanje i obezbeđivanja stanovanja pa čak i obezbeđivanje hrane koju mnogi uzimaju zdravo za gotovo. 

Današnji kancelarijski poslovi, koji su mnogima pružali osećaj sigurnosti, pokazali su se neuspešnim kada je ljudima trebalo pružiti sigurnu zaštitu.

U vreme kada pokušavamo da privredu oporavimo od udara korona virus, ukazuje se mogućnost da revidiramo ideje o radu uopšte.

Dok se krećemo ka budućnosti gde se očekuje da će tehnologija da zameni veći deo radne snage, otkrićemo da ne treba da radimo toliko sati koliko trenutno radimo da bismo obezbedili ono što nam je za život potrebno. Tada možemo očekivati da: 

Vladine nadoknade, poput Univerzalnog osnovnog dohotka, će postati način na koji će većina ljudi da prima prihode.

Titule na poslu će izgubiti na značaju kao oznake socijalnog statusa. 

U svrhu toga da društvo ne stagnira, u doba u kojem naše titule  prestaju da obeležavaju našu vrednost u društvu, moraćemo da socijalni status vrednujemo kroz davanje doprinosa  društvu.

Takva promena bila bi moguća ako bi društvo obezbedilo osnovne prihode u zamenu za učešće u programima koji omogućavaju ljudima da se razvijaju i iskažu svoj doprinos društvu. 

Drugim rečima, privreda prema kojoj se sada krećemo i koju je period korona virusa nagovestio, je upravo ona gde će nam biti potrebno da naše esencijalne životne potrebe budu pokrivene,  i gde ćemo preusmeriti  fokus na jačanje i rast ljudskog društva – sreću društva, zdravlje i blagostanje - umesto da svako od nas gradi sopstveno carstvo.

U takvoj privredi na značaju će dobiti to da se neguju pozitivni ljudski odnosi, neuporedivo više nego što je to danas. 

Tako će se sve više i više današnjih profesija pokazati kao nepotrebne za društvo prema kome idemo, moraćemo da uložimo sav trud u obrazovanje i obuku za takve profesije, obrazovanje i obuku one vrste gde se obučavamo da se pozitivno odnosimo jedni prema drugima i da doprinosimo drugima iznad naših rastućih podjela.


Autor:
  Dr Mihael Lajtman

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.